четвртак, 27. јул 2017.

Нова опрема у КБЦ „Драгиша Мишовић” захвaљујући донацији Владе Јапана

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, државни секретар Министарства здрвља Мехо Махмутовић, амбасадор Јапана у Србији Ђуићи Такахара и директор КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње” присуствовали су данас уручењу донације јапанске владе овој медицинској установи. 

Влада Јапана обезбедила је средства за набавку медицинске опреме као подршку здравственој заштити након великих поплава у Србији 2014. године. Донацију у вредности од око 100.000.000 динара добило је седам здравствених установа у Србији, а КБЦ на Дедињу је добио ендоскоп и ултразвук. 

Никодијевић је изразио задовољство што једна од најбољих болница у Србији наставља да се модернизује.

– У наше здравство годинама није улагано и један од приоритета Града Београда и Владе Србије јесте управо здравствена заштита јер се квалитет живота грађана, између осталог, мери и доступношћу и квалитетом здравствене заштите. Ми смо опредељени да и даље улажемо у здравствени систем у Београду, па ће у овој и наредној години бити десетак нових здравствених установа на територији Београда. Желимо да здравствена заштита буде подједнако доступна свим грађанима и да њен ниво буде висок – истакао је Никодијевић.

Он је подсетио да је недавно отворена нова здравствена станица у Малом Мокром Лугу, као и у насељу Степа Степановић и Јајинцима. Ускоро ће, додао је Никодијевић, бити отворен дом здравља на Лабудовом брду, а следеће године је у плану пројектовање и проширење дома здравља у Обреновцу и здравствене станице у Угриновцима.

– У свему овоме неопходно је да имамо и помоћ пријатеља јер ми нисмо довољно богата земља да можемо све сами да платимо. Због тога су нам овакве донације веома важне – нагласио је Никодијевић и захвалио амбасадору Такахари, Влади и народу Јапана на несебичној помоћи. Он је напоменуо да је Србија кроз различите пројекте последњих 20 година добила више од 500 милиона евра донација од Владе Јапана.  

Амбасадор Ђуићи Такахара рекао је да су здравство и медицинска нега један од сектора којима Јапан придаје значај у контексту подршке економском и социјалном развоју Србије.

– Ендоскопи, ултразвучни апарати и рендгенски систем произвдени применом јапанске технологије су овим пројектом испоручени здравственим институцијама у различитим деловима Србије и очекује се да ће квалитет здравствених услуга бити побољшан. Ова опрема је произведена у областима погођеним великим земљотресом у источном Јапану 2011. године. У то време народ Србије је несебично понудио подршку, велики број хуманитарних догађаја је овде био организован како би се обезбедила финансијска подршка и како би се охрабрили људи у разореним областима Јапана – нагласио је амбасадор.

Махмутовић је истакао да је сарадња Министарства здравља Србије и Владе Јапана интензивирана и да су здравствене установе у нашој земљи добиле квалитетну опрему последње генерације. Он је додао да је однос Србије и Јапана пример добре праксе и сарадње и да је помоћ коју је добило седам здравствених установа, у вредности од 100 милиона јена, значајна једнократна помоћ за систем здравства Републике Србије.

Доктор Шћепановић је рекао да ова донација има велику вредност не само за болницу, већ пре свега за пацијенте јер је она одмах у примени.

– Добили смо два врхунска апарата са посебном технологијом. Осим опреме неопходно је имати и способне кадрове. Ми на други начин не бисмо могли да дођемо до ове опреме, тако да сам веома срећан што су препознали нашу болницу, где овакви апарати одмах могу да добију своју примену – нагласио је Шћепановић.

Он је овом приликом амбасадору Такахари уручио плакету у знак захвалности.